Upečte si dortík s vůní růže

Růžová voda se vyrábí destilací z divokých a chemicky neošetřených růží. Tyto zvláštní růžičky mají drobné květy a mnohem výraznější vůni, než běžné zahradní růže. Chuť růžové vody, ale i sušených okvětních plátků z těchto růžiček je velice unikátní, nasládlá a květinová.

orosené růže
Květová růžová voda jako kosmetický prostředek

Růžová voda se také používá a používala k péči o pokožku. Šlechta ve staré Anglii si nechávala růžovou vodu dovážet až z orientu. Jako pleťová voda dodá vaší pokožce všechny blahodárné účinky růží. Obzvláště pro suchou, citlivou a jemnou pokožku osvěžuje a zralou pleť regeneruje, navrací jí svěžest a vitalitu. Růžovou vodu můžeme využít i k obkladům očí. Použití nalezne tato delikátní voda i v těhotenství při intimní hygieně formou sedacích koupelí. Vůně růže vyvolává pocit klidu, ženskosti a navozuje kouzlo okamžiku.

Růžová voda zpomaluje vznik vrásek, působí protizánětlivě a hojivě. Pomáhá:
·         při akné
·         po slunění
·         po holení
·         při podráždění pokožky.
·         na oteklé, unavené a podrážděné oči
·         při hojení drobných ranek
·         pro velmi citlivou pleť dětí
·         při alergiích
Zdraví prospěšné jsou v okvětních plátcích obsažené látky:
·         cenné flavony
·         vonné silice
·         vosky
·         třísloviny

Růžová voda se dále používá jako:
·         jaterní očistná kůra
·         do koupele pro relaxaci a uvolnění
·         jako přísada do jogurtů, kaší a čajů

Růžová voda se vyrábí při parní destilaci esenciálního oleje, kdy se použijí okvětní lístky z růže damascenka nebo růže stolistá. Ty se vaří ve vodě a vzniklá vonná pára se zchladí a zkapalní. Tím vzniká růžová voda neboli hydrolát. Nejvíce se tato voda vyrábí ve Francii, v Bulharsku a v arabských zemích.
voda s malinami
Skvěle se tato růžová voda hodí i do obyčejného pudinku, který nádherně provoní a promění jej v zajímavou exotickou pochoutku. Na 4 porce potřebujeme:
·         150 ml studené vody
·         50 ml růžové vody
·         50 g sušeného mléka
·         50 gramů třtinového cukru
·         2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu.
Do vody postupně zašleháme cukr, sušené mléko a škrob a vaříme 2 minuty.

Upečte si dortík s vůní růže
5 (100%)1